Veličina slovaProljev PDF Print E-mail

Kako znati da li je dijete dehidrirano?
- Pratite broj stolica i broj eventualnih povraćanja.
- Pratite unos tečnosti, zapišite u ml šta je dijete pilo i jelo.
- Pratite opšte stanje! Umorno, malaksalo, blijedo, podočnjaci !
- Kakav ima jezik? Suh, obložen!
- Kakve su usne? Suhe, ispucale!
- Koliko mokri, koliko je pelena bez stolice? Manje od 3 za 24 h  !!!

Tri i više tečne stolice tokom 24 h definišemo kao proljev.  Proljev se javlja kao samostalan simptom ili udružen sa povraćanjem,    a ponekad i temperaturom. Nekoliko je stvari koje bi o proljevu trebao znati svako. Bez obzira šta je uzrok ovom stanju terapija je uglavnom ista, dijeta, nadoknada tečnosti i probiotici. Proljev se vrlo rijetko liječi antibioticima , čak ni salmonela ne zahtijeva antibiotsku terapiju. Koprokultura i izolacija virusa iz stolice traju nekoliko dana a terapiju treba započeti odmah.

Dijeta podrazumijeva izbjegavanje slatkog, masnog, „teške“ hrane sa puno celuloze, dalje svežeg voća osim banana , izbjegavanje voćnih sokova i mliječnih proizvoda osim biokulture. U suštini problema leži poremećaj transporta vode u crijevima . Voda se zbog brzine peristaltike ne stiže resorbovati  ili  se čak secernira u višku  preko sluznice . To povećava količinu crijevnog sadržaja, te dovodi do ubrzanja  protoka kroz crijeva i gubitka tečnosti iz organizma. Osim vode gube se i minerali, te samo nadoknada tečnosti nije dovoljna. Drugi problem je oštećenje enzimskih funkcija crijevne sluznice. Prvo stradaju laktaze, koje razlažu laktozu, mliječni šećer. Laktoza osmotskim putem „navlači“ vodu na sebe i još više pogoršava proljev, dalje dovodi do pogoršanja nadutosti.

Nadoknadu tečnosti kod djeteta koje ne povraća provodimo peroralno - na usta. Izbor tečnosti je bitan. Preparati za rehidrataciju koji sadrže izbalansiran  odnos minerala i glukoze sa ukusom maline ili banane su najbolji izbor. Količina zavisi od uzrasta djeteta i broja stolica. Dnevna potreba dojenčeta je 100-150 ml /kg / 24 h tečnosti. Jedna obilna vodena stolica predstavlja gubitak oko 50-100 ml tečnosti koji se mora nadoknaditi. Rastvori se daju na kašičicu, konstantno svakih 5 min 5-10 ml u jednom davanju. U prva 4 sata rehidratacije trebalo bi dati 30-50 ml/kg tečnosti a dalje nastaviti prema stanju i gubicima.

Ako niste u prilici kupiti rastvor u apoteci za prvu pomoć u 1 litar prokuhane vode rastvorite 1 čajnu kašicicu soli, 1 supenu kašiku šećera i stavite  filter nekog voćnog čaja radi ukusa. Time pojite dijete. Obično se preporučuje crni čaj ili čaj od šipka, ali najbolji je onaj koji dijete hoće da pije. Kao izvor energije preporučuje se sladiti čaj dekstrozom, šećerom koji možete kupiti u boljim supermerketime na odjelu za dijabetičare. Bez obzira na priče o coca-colli  kao lijeku koji „presiječe“ proljev nijedan ozbiljan ljekar Vam to neće preporuciti. Dojeno dijete nastavite dojiti, jer majčino mlijeko sadrži materije koje pomažu i kod proljeva. Dojenče na adaptiranom mlijeku možete zadržati na standardnoj formuli ako stolice nisu brojne i obilne, ali kod težih slučajeva preporučuju se specijalne formule bez laktoze  (Bebelac lactosa free) . Namirnica koja se preporučuje u akutnoj fazi je riža. Kuhana , nemasna riža, sa mrkvom i krompirom je osnova ishrane u prvom danu dijete. Za dojenče možete pripremiti rižinu sluz na sljedeći način. Jednu supenu kašiku riže, raskuhajte do sluzi u 1 litru vode. Tako dobijate osnovu za kašice od kuhanih jabuka, banana ili pripremu polovičnog mliječnog obroka. Banane su idealna hrana za proljev. Smatra se da djeluju kao prirodni antibiotik u ovim situacijama. Za stariju djecu čaj i suhi nemasni keksi i grickalice su takoder jedan od izbora. Po djelomičnoj stabilizaciji stolice uključuju se nemasne supe od bijelog pilećeg mesa, a kasnije postepeni povratak na normalnu ishranu.

Nezaobilazni lijek u terapiji proljeva je probiotik ( Prolife, Linex, Biorela).  Poremećaj ravnoteže izmedu „dobrih“ i patogenih mikroorganizama igra glavnu ulogu kod proljeva. Probiotik treba koristiti prema uputama proizvođača tokom trajanja proljeva i nekoliko dana poslije toga, radi normalizacije crijevne flore.

Dojenčad često reaguju proljevom i na infekcije koje nisu direktno vezane za oboljenje crijeva, npr. viroza sa respiratornom simptomatologijom ili urinarna infekcija može biti praćena proljevom . Opšte je poznato da rast zuba često kao popratni simptom ima proljev. Antibiotski sirupi ponekad izazivaju proljev. Zbog toga se preporučuje uz antibiotik uvesti i probiotik, ali sa 2 sata razmaka izmedu ta dva preparata. Ako se na antibiotskoj terapiji javi proljev uvedite dijetu, dajte probiotik, a o isključivanju antibiotske terapije se posavjetujte sa ljekarom.

Teža situacija je kod proljeva praćenog povraćanjem. Gubitak tečnosti je dvostran , a unos vrlo ograničen, te je i opasnost od dehidratacije veća. Dajite tečnost za rehidrataciju isključivo na kašičicu svakih 5 min. Ako se povraćanje ne zaustavi često je potrebna infuziona terapija.

Povišena temperatura uz proljev je još jedan otežavajući momenat . Izbegavajte davati čepice djetetu s proljevom, jer to još više pogoršava stolicu. Pokušajte sa sirupom i fizikalnim mjerama.

Proljev je često praćen meteorizmom - nadutost sa grčevima. Od pomoći može biti neki od preparata Espumisan, Sab simplex, Metsyl .
Terapija proljeva traži upornost, strpljivost a ponekad „tvrdo srce“ roditelja. Ne dajite djeci sa proljevom da jedu i piju sve što požele . Dijetalna greška Vas može vratiti na početak priče nakon 24-48 h truda . Uz sve ovo ne zaboravite na maksimalnu higijenu i pranje ruku , proljev je uglavnom infektivne prirode. Vodite računa o koži pelenske regije, dodatni tretman kremama sa zinkom i drugim kremama za pelenski osip je često potreban.