Veličina slovaInhalaciona terapija PDF Print E-mail

Inhalaciona terapija predstavlja osnovnu lokalnu terapiju kod bolesti disajnih puteva. Može se primjenjivati više puta tokom dana. Kao tečnost za inhalaciju koristi se fiziološka otopina, a ovisno o bolesti mogu se dodavati različiti lijekovi. Najčešće korišćeni lijekovi su Ventolin-salbutamol u terapiji akutnog bronhitisa i dexamethason u terapiji laringitisa.

Akutni obstruktivni bronhitis predstavlja stanje upale sluznice bronha, sa otokom sluznice, povećanom sekrecijom, uz spazam odnosno grč mišića bronha. Inhalaciona terapija Ventolinom djeluje na opuštanje mišića bronha, na smanjenje gustine sluzi i olakšava iskašljavanje. Terapija se provodi nekoliko puta tokom dana, prema aktuelnom stanju. Ventolin ne izaziva navikavanje, kako mnogi laici misle, nego hiperreaktivnost sluznice bronha dovodi do stanja koje zahtijeva terapiju Ventolinom. U takvim slučajevima moramo razmotriti dijagnostiku astme i eventualno uključiti adekvatnu terapiju. Ventolin se može aplicirati i preko babyhalera kod djece koja ga imaju. U „Suncokretu“ za kratkotrajnu terapiju od nekoliko dana možete dobiti babyhaler ili inhalator na posudbu.

Akutni laringitis je većinom virusno oboljenje koje dovodi do otoka glasnica i sluznice ispod glasnica, što predstavlja najuže mjesto disajnih puteva. Kod djece otok sluznice od 1mm bitno smanjuje promjer disajne cijevi i dovodi do promuklosti, suhog podražajnog kašlja " lavež psa" , popratnog zvuka pri disanju - stridor i otežanog disanja. Inhalaciona terapija fiziološkom otopinom, dexamethasonom ili u težim slučajevima adrenalinom je standard terapije.

Inhalaciona terapija traje 10-ak minuta, a može se primjenjivati od najmlađe dobi. U težim slučajevima je praćena i injekcionom terapijom.

Inhaliranje nad vrućom tekućinom u kućnim uslovima u slučaju laringitisa i bronhitisa nema efekta. Zbog širenja krvnih sudova i povećanja otoka sluznice usljed zagrijavanja može dovesti i do pogoršanja.

Oprema : Inhalator GIMA Hospyneb profesional